“ОТМЪЩЕНИЕТО НА ПРОШКАТА”

Автор: Ерик-Еманюел Шмид

Превод: Красимир Кавалджиев

Издателство: Леге Артистс

И след прочита на поредната книга на Шмид продължавам да се чудя на необятното му въображение – как не му секва фантазията да измисля безброй разнообразни сюжети? И то какви! При това с абсолютна лекота на изложението!
Смятам, че наистина трябва да притежаваш талант, за да можеш в неголям разказ да разкажеш цяла история. И не просто да я разкажеш, а да потопиш читателя в създадения от теб свят, както и да го накараш да се замисли как самият той би постъпил на мястото на героите.

В “Отмъщението на прошката” Шмид ни предлага четири съдби, четири брилятно измислени и написани истории, в които авторът с особено внимание се вглежда в най-жестоките стаени човешки чувства, управляващи нашия живот. Прониква в най-съкровените тайни на личността, опитвайки се да отговори на въпроса как отново да си върнем част от човечността, ако животът ни е сблъскал челно със завистта, равнодушието, малодушието, порока или престъплението? Общото между четирите истории е въпросът да простиш или да отмъстиш. Същността е в избора. Всеки е бил на подобен кръстопът.

Да, сюжетите са донякъде предсказуеми и в същото време оригинални и нетривиални. Авторът не дава еднозначен отговор, не съди героите си, така читателят може да възприема постъпките им по своему. Финалите са отворени и неочаквани. Те преобръщат общоприетите ценности, предизвиквайки желание да разбереш какво именно ни движи в живота и оставяйки у нас нееднозначни чувства.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s