“Дебютант”

“Дебютант”

Автор: Сергей Лебедев

Превод: Денис Коробко

Издателство: Лабиринт

Дебютант не е човек, това е название на химическо оръжие. Позволявам си да разкрия това, защото още от първите страници на романа това става ясно, дори се досещаме конкретно за кой препарат иде реч. Асоциацията по смисъл е правилна – „Новичок“, за който толкова много се говореше след делото Скрипал.

Книгата на Сергей Лебедев е почти за това. За това, че понякога самото мироздание се опълчва срещу тези, които искат да използват особено жестоко оръжие, като проваля отлично подготвена до секунди спецоперация.

Всъщност тази книга е за много неща. Това е и пътуване в седемдесетте-осемдесетте години с описание на живота в един от затворените градове, в които се е разработвало веществото. И сюрреалистичната картина на неговите неуспешни опити върху примати, затворени в пещери. И описанието на отцепника, който живее с нова самоличност и с променена външност в благополучна западна страна и постоянно очаква да го разкрият и убият. Описват се и хората, които са по следите му.

Много сполучлива е линията-разказ за свещеника, който е проповядвал свободата в социалистическа Германия под зоркия поглед на Щази и е бил отровен с подобно вещество, но е оживял и е останал физически осакатен.

Но книгата на Лебедев не е само шпионски трилър, има дълбок философски подтекст. Универсалният сюжет засяга доброто и злото, твореца и творението, науката и вярата.

Езикът на автора, както и преводът на Денис Коробко са блестящи!

Leave a comment